Mennyibe kerül egy honlap elkészítése?

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mennyi ideig tart és mekkora költséget jelent egy új honlap elkészítése 2021-ben?

Természetesen a legegyszerűbb válasz, hogy attól függ. No de mitől? Három tényező határozza meg elsődlegesen a várható kezdeti költségeket.

  • Milyen jellegű lesz a honlap, ami kialakítandó?
  • Rendelkezésre állnak -e készen a szükséges anyagok (leírások, képek)
  • Milyen technológia mellett kerül a honlap kialakításra?

 

Alább végigvesszük az egyes témákat és kategorizálva a lehetőségeket, majd megpróbálunk a végén konkrét, valós árakat is megadni az egyes esetekhez.

A kialakítandó honlap jellege

Általában kétféle fő irány miatt jön létre egy honlap.

Egyszerű bemutatkozó oldal amin megtalálhatóak a létrehozóról szóló információk (elérhetőségek, ismertető, kapcsolat felvétel, stb.) és az általa biztosított áruk, szolgáltatások leírásai.

Kicsivel nagyobb feladat egy komplett webáruház létrehozása, ahol az alap az előzővel megegyezik, de az új honlap kiegészül néhány aloldallal ( vásárlási, szállítási, garancia feltételek, stb.). Illetve nyilván elvégezendő magának az áruháznak a kialakítása (kategóriák, termékek, rendelés folyamata, fizetési felület, stb.).

Tartalmak előállítása

Sok esetben kihívás, de (bármely előállítási módot is választjuk) szükséges lesz a honlapon közzéteendő tartalmak előállítása, azaz a szövegek megírása, formába öntése. Illetve egy igényes honlaphoz elengedhetetlenek a megfelelő képek, fotók, grafikák.

A szövegek esetén a legtöbbször a tulajdonos tudja megírni önmagáról a megfelelő ismertetőt, a szolgáltatások, vagy egyéb információs oldalak leírásait, s ez költséget nem, csak időt jelent. A képek, fotók esetén a legegyszerűbb forrás a saját fotók készítése, de sok esetben szükség van esetlegesen egyéb képek használatára, ahol fontos, hogy rendelkezni kell azok megfelelő felhasználási és közzétételi jogával, melyet a készítője adhat meg.

Egyre többször tapasztaljuk, hogy egy-egy oldal tulajdonosát már ügyvédi úton keresi meg az internetről “csak” letöltött kép tulajdonosa és követeli az ellentételezést a kép jogosulatlan használatáért. Amennyiben tehát képet vásárolunk, akkor annak díja a fejlesztési költségeket növelheti.

Gyakori probléma a megfelelő adatvédelmi szabályzat elkészítése, ahol azt szintén lehet szakértővel elkészíttetni, de nyilván lehetséges az elérhető minták használata is.

Fontos tudni, hogy webáruház esetén bármely módon is hozzuk létre a honlapot az áruk, szolgáltatások feltöltése, azok kategorizálása egészen biztosan időigényes feladat lesz, amit ha nem magunk végzünk el, akkor akár jelentős költséget is jelenthet, sőt egy komoly webáruház esetén gyakran ez a legnagyobb időigényű feladat, s mint tudjuk, az idő pénz.

A használt technológia

Természetesen ma is lehetne kőkorszaki módon honlapot előállítani oldalanként, speciális esetekben erre lehet is szükség, de minden egyes változtatáshoz utána megint fejlesztő kellene, ráadásul egy menü változtatást minden egyes aloldalon egyenként kellene átvezetni. Ezért szinte minden oldalt ma már programok állítanak elő és a honlap szerkesztéshez egy felület áll rendelkezésre. ilyen felület lehet egyedileg létrehozott (sok idő és pénz, de nagyon gyors és hatékony), vagy valamilyen általános alapra épülő. A legelterjedtebb a WordPress alapra épülő honlap, amit mi is kiemelten támogatunk. Ilyenkor a szerkesztői felület rendszer adott, a megjelenés testreszabása szükséges, majd a szokásos módon indulhat a tartalmak feltöltése.

Lássuk az árakat

Következhet a lényeg, ha a fentieket sikerült megfontolni és már látszik, hogy tulajdonképpen mi is a cél és a feladat. Az természetesen minden esetben közös elvárás, hogy az oldalak SEO szempontból optimalizáltak és a működésük felhasználóbarát legyen. Nézzünk meg néhány konkrét példát.